Kwalifikacja Z16 Świadczenie usług w zakresie dietetyki
styczeń 2015
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Z.16 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Które produkty są dobrym źródłem wapnia w diecie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Spośród wymienionych produktów najwięcej błonnika pokarmowego dostarcza
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Podczas obróbki wstępnej na stratę znacznych ilości witamin i składników mineralnych wpływa
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Skutkami długotrwałego niedoboru witaminy D w organizmie może być
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Na czym polega proces duszenia potraw?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Która czynność poprawia strawność pożywienia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Który z produktów spożywczych może zakwaszać organizm człowieka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Który produkt spożywczy o wysokim indeksie glikemicznym jest przeciwwskazany w dietoterapii cukrzycy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Wchłanianie żelaza niehemowego w dużym stopniu zależy od składu diety. Które czynniki występujące w nadmiarze ograniczają jego przyswajalność?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Na podstawie zamieszczonych informacji dokonaj oceny stanu odżywienia 45-letniego mężczyzny.
U tego mężczyzny występuje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Które produkty są bogatym źródłem selenu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Która z wymienionych funkcji nie dotyczy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA)?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Mleko świeże powinno być przechowywane
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Brak regularności posiłków, podjadanie słodyczy i przekąsek, niekontrolowanie masy ciała oraz brak aktywności fizycznej może prowadzić do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Które zalecenie żywieniowe należy zastosować w profilaktyce nowotworów jelita grubego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Które produkty spożywcze są wskazane w diecie bogatoresztkowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Jaki będzie procentowy udział energii pochodzącej z białka, jeżeli dzienna racja pokarmowa wynosi 2000 kcal, a spożycie białka 60 g?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Jaka podaż białka jest odpowiednia w diecie bogatobiałkowej w rozległych oparzeniach, dla osoby dorosłej w przeliczeniu na 1 kg należnej masy ciała?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Dietę łatwostrawną z ograniczeniem tłuszczu i błonnika należy zastosować u osoby dorosłej w przypadku dietoterapii
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Który zestaw potraw należy zastosować w planowaniu jadłospisu dla 47-letniej kobiety, której zalecono dietę węglowodanową niskoenergetyczną (stan pooperacyjny)?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Celem zastosowania diety niskobiałkowej w żywieniu pacjenta jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Które techniki obróbki cieplnej są zalecane w diecie łatwostrawnej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Podstawową zasadą dietoterapii osteoporozy jest zwiększenie podaży w codziennej diecie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Która z podanych funkcji nie dotyczy białek?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Na podstawie poziomu których składników surowicy krwi można określić stan gospodarki lipidowej ustroju?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Jakie mogą wystąpić negatywne skutki zdrowotne niewłaściwego stosowania diet wegetariańskich?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Które substancje szkodliwe, obecne w żywności peklowanej, wędzonej i mocno solonej, zwiększają ryzyko rozwoju nowotworu żołądka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Który cel jest spełniany przez żywienie dietetyczne bez względu na rodzaj stosowanej diety?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Prawidłowe zalecenia żywieniowe dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym to spożycie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych jest zwiększone przy codziennym spożyciu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Który zestaw obiadowy jest wskazany dla 55-letniego mężczyzny z rozpoznaniem wirusowego zapalenia wątroby?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Posiłek został przygotowany dla 10 osób, korzystających z żywienia zbiorowego na turnusie rehabilitacyjnym. Oblicz koszt kolacji dla jednej osoby.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną śniadania.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Spośród podanych receptur wybierz niewłaściwą.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Dokonaj analizy badań antropometrycznych wykonanych w poradni dietetycznej u 19-letniej pacjentki i wybierz adekwatne rozpoznanie.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Oblicz zawartość magnezu i potasu w porcji kaszy gryczanej o masie 50 g, jeżeli 100 g kaszy gryczanej zawiera 218 mg magnezu oraz 443 mg potasu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Dla której jednostki chorobowej należy zastosować u pacjenta zamieszczony jadłospis?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Na przygotowanie 1 porcji surówki z cykorii, selera i jabłka potrzeba: 25 g cykorii, 25 g ogórka kiszonego, 20 g selera i 25 g jabłka. Oblicz, ile gramów poszczególnych warzyw należy przygotować na 20 porcji surówki dla jednej grupy dzieci w przedszkolu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Ile gramów białka, tłuszczów i węglowodanów zawiera dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów zlecona dla pacjenta w dietoterapii zespołu metabolicznego? Choremu zalecono jadłospis na 1500 kcal, gdzie udział składników odżywczych przedstawia się następująco: białko – 20% energii ogółem, tłuszcze – 30% energii ogółem i węglowodany 50% energii ogółem.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Uzupełnij brakujące czynności w schemacie procesu technologicznego przyrządzania galaretki żurawinowej.
Poprawnie
Niepoprawnie